Till förstasidan                                         - för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Tjejduo tar tillbaka humorn med sexskämt

 

HUMORSHOW. Komikerduon Cecilia Forss och Nour El-Refai presenterar Almost like boys – en vass, satirisk humorshow som ställer vår samtid mot väggen.

Cissi & Nour

– Tjejhumor har lika låg status som damfotboll och manlig humor är den allmänna överenskommelsen om vad humor är. Vi driver med det faktumet genom att vara almost like boys, säger Cissi & Nour.

FOTO: RIKSTEATERN

 

Humor från Lund

Nour El-Refai är 21-åringen från Lund som har haft en hektisk vår, dels som Kristian Luuks högra hand i Melodifestivalen, och som medverkande i SVT:s nya humorprogram Morgonsoffan med en annan figur från Lund, David Batra. Senare i vår väntar en ny humorserie i tv. Det är Kanal 5 som visar Nour och Cecilia i humorserien Sverige pussas och kramas. Tjejerna har anlitats flitigt av tv på sista tiden. Tidigare har de synts i det egna uppmärksammade humorprogrammet Raj Raj på fyran och i treans humorsatsning Hus i helvete. I Raj Raj drev de med både sig själva och folk på stan, allt filmat med dold kamera. Precis som då är målet att testa gränser och att ifrågasätta samhällsnormer i vårens liveturné med Riksteatern. Men i den helt nyskrivna showen som pågår i Sverige just nu blir det sexualundervisning med karaktärerna Ricky och Johanna.

   – Vår mission är att ifrågasätta allt från könsroller till varför man inte får stå till vänster i rulltrappan. Det blir underfundigt, hjärtligt och kul, berättar Cissi och Nour. De tänker ta tillbaka sexskämtet från killarna, driva med stereotyper och bjuda på musik av och med trubaduren Maud Lindström. På torsdag kommer Nour hem till Lund igen, när tjejerna visar föreställningen där för alla de känner och inte känner. Sedan bär det av till Karlshamn på fredag. 080331


 

 

Frivilliga förverkligar festivalen

 

IDEELLT. Utan frivilligas ideella insatser skulle inte många festivaler kunna genomföras. Många gånger innebär jobbet hårt arbete, visserligen under en begränsad tid, men långt ifrån det glassiga arbete som i många fall är synligt för evenemangsbesökarna. Enligt de oavlönade arbetare som eventnews kommit i kontakt med är det gemenskapen och att vara med och skapa något roligt som motiverar vid de styvaste grävjobben eller till exempel sophanteringen i ösgren. Just nu pågår rekryteringarna av frivilliga medarbetare för fullt, en del festivaler och evenemangsarrangörer använder sig av tidigare anlitade funktionärer, medan andra behöver fylla på med nya krafter.

Festivalarbetare

Roliga och mindre roliga jobb väntar alla de frivilliga arbetare som gör festivalerna möjliga i sommar.

 

 

 

Oumbärlig arbetskraft

På Roskilde Festivalen i Danmark ansöker människor från hela Europa för att få jobba gratis både innan, under och efter festivalen. Där kan man söka specifika jobb, men det finns inga garantier att man får arbeta med just det man önskar.

   Vi försöker matcha människors önskemål och kvalifikationer med de lediga jobb vi har, meddelar arrangören som tar emot ansökningar fram till mitten av april. En del evenemangsarrangörer låter föreningar samla in tomglas som genom returpanten ger viss avkastning.

 

Tjänster och gentjänster

Andra ger ingen ingen ersättning alls. De oavlönade jobben kan handla om allt från elarbeten, springa ärenden och kontorsjobb till scenarbeten eller någon typ av vakttjänst. För insatsen får de frivilliga arbetarna tillgång till det som publiken betalar för; musiken, campingen, maten och upplevelsen. Men jobbet kommer först och upplevelsen kan, om man har otur, helt utebli.

   – Vi kan inte lova att man inte får ett arbetspass just när favoritbandet spelar, ej heller att man får arbeta samtidigt som en kompis som också sökt, skriver Roskildefestivalen på sin hemsida. 080328

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON


 

Kirsebergs Kammarsångare

Så ska det låta

 

SKÖNSÅNG. En klassisk Ave Maria, så rent sjungen att armhåren reser sig. Det är något som svenska kyrkan är proffs på att arrangera i sina lokaler med den precisa akustiken. Kirsebergs Kammarsångare är en fristående kammarkör i Malmö som vet exakt hur det ska låta. Kören har återkommande medverkat i produktioner för Sveriges Radio och har flera uruppföranden på sin repertoarlista.

 

Musik från fäbo'n

Varje år framförs ett antal större verk för kör och orkester, såsom Händels Saul, Messias och Johannespassionen. Det har även blivit många turnéer runt om i Sverige under de senaste somrarna och till sommaren blir det en turné till Ungern.

Kören är nära sammanknuten med Kirsebergs församling och är en blandad kör som består av cirka 35 sångare. Dirigent och musikalisk ledare är sedan 2003 Alexander Einarsson. Han arbetar för en mångsidig repertoar och utvecklar kören mot en stor vokal spännvidd. På lördag den 5 april sjunger kören tillsammans med gästsolisten Anja Inge, violoncell, i pampiga Sofia Albertina kyrka i Landskrona. Förutom Biebls Ave Maria ljuder en gammal fäbodpsalm med flera verk. 080328

 

 

Den klassiska körlitteraturen och a cappella - det är det Kirsebergs Kammarsångare gör bäst! Nu ger de snart en välljudande konsert i Landskrona.

FOTO: ANDERS MATTSON


 

Första paren ut

 

Jill, Vincent, Mange och Staffan mot badet

 

HELSINGBORG. Det är säkrast för Jill Johnson, Vincent, Mange Schmidt och Staffan Hellstrand att inventera badkläderna i garderoben. Samtliga åker nämligen till festivalen i Helsingborg i slutet av juli, där det då råder värsta bad- och strandtema. De är bara några av en lång rad artister som kommer att framträda på festivalen, men att just Jill kommer är evenemangets programansvarige Bertil Alm stolt över.

 

Jill Johnson

 

   – Vi är mycket glada över att lyckats locka så stora artister. Efter succén på Helsingborgsfestivalen 2005 är Jill Johnson nu tillbaka, säger han och menar att hennes drygt tio år långa karriär gör henne till en av landets mest eftertraktade artister.

   – Hennes personlighet, karisma och röst berör väldigt många människor.

 

Vincent

Jill Johnson och Vincent ska ge sundsborna den där rätta festivalfeelingen den 24-26 juli.

FOTO (T.V): MATS OSCARSSON

 

Ambitiös tös

I slutet av november släppte Jill Johnson sitt album Music Row och har nyligen

avrundat 29 spelningar i svenska konserthus. Nu laddar hon batterierna med lite påskledighet för att i april åter åka över till Nashville och skriva nytt material till nästkommande album. I sommar återvänder hon alltså till Sverige och Skåne när Music Row-showen flyttar ut till de stora festivalscenerna. Turnén håller henne sysselsatt runt omkring i landet från slutet av juni fram till den 10 augusti.

   I Helsingborg får Jill sällskap av artist– och låtskrivaren Staffan Hellstrand som spelar låtar från senaste albumet Spökskepp på Gröningen. Några i publiken lär sannolikt kräva att få höra Lilla fågel blå och Fiskarna i haven som väl får sägas platsa i festivalens badtema. På stora scenen i juli vill även Vincent visa upp sig tillsammans med sitt band. För övrigt trivs han numera utmärkt som skivbolagsdirektör, efter att de egensläppta singlarna Miss Blue, Paradise och Don't Hate On Me fått stor uppmärksamhet. Vincent har också producerat ett par låtar på Amanda Jensens kommande skiva. 080327


Ola

FOTO: LILL ERIKSSON

Skånskt på karnevalen

 

Jill, Ola och Sanna klara för Landskrona i sommar

 

KARNEVAL. Det blir skånskt så det förslår när Landskronakarnevalen går av stapeln i början av juli. I årets planer tänkte sig karnevalsgeneralen Olle Larsson få draghjälp av Melodifestivalen.

   – Vi hoppas Sanna Nielsen vinner den svenska uttagningen till Melodifestivalen och då blir hon ett ännu större namn, sa han innan Charlotte Perrelli snodde åt sig segern tidigare i mars. Det är nämligen Sanna Nielsen, Jill Johnson och Ola som är dragplåster på de två stora scenerna under karnevalen.

 

Regionalt och lokalt

Fler skånska musiker blir det när Motoboy, Nisse Hellberg, Hasse Andersson och Danne Stråhed intar scenerna som finns runt omkring i Landskrona de här dagarna. Från Melodifestivalen syns även Andra Generationen och så gör Dan Hylander en repris på förra sommarens spelning i staden. I vistältet som brukar ligga lite lugnare till borta i Skulpturparken inhyser man Ola Magnell och Lasse Tennander. Men lite traditionsenlig Landskronaprägel blir det också – för den svarar artisterna Martin Nilsson, Johan Östberg och bluesprofilen Dennis Westerberg. 080327


 

Kulturarbetare provoceras av staten

 

KRITIK. Den referensgrupp för musik- och scenkonst som den statliga Kulturutredningen tillsatt är en provokation, det menar företrädare för de professionellt yrkesverksamma i det fria musik-, dans- och teaterlivet. I ett öppet brev kritiseras kulturministern för att ha prioriterat byråkrater och chefer när ledamöter skulle väljas till kulturutredningen.

 

Nu har utredningen tillsatt en referensgrupp för scenkonstområdet, men valet av beslutsfattare gillas inte av de olika kulturförbunden som skrivit det kritiska brevet. ”I den musik- och scengrupp som utredningen nyligen tillsatte ingick åtta ledamöter. Fem av dessa har en direkt koppling till arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst. Förutom förbundsdirektören ingår tre styrelseledamöter och en tidigare ordförande.” skriver man i brevet och menar att personerna saknar erfarenhet från det fria teater-, dans och musiklivet.

 

Referensgruppen ska bland annat diskutera relationerna mellan stat, landsting och kommuner, stöd, samspelet med andra samhällsområden, utbildning och arbetsmarknadspolitik. ”Utredningen tycks se institutionschefer som bärare av ett allmänintresse medan de yrkesverksammas och det fria kulturlivets företrädare behandlas som särintressen. Det är ingen bra utgångspunkt för ett utredningsarbete som enligt regeringens direktiv ”ska pröva hur försörjningsmöjligheterna för kulturskapare kan främjas”, menar avsändarna, ordförandena i Danscentrum, Svenska Musikerförbundet, Sveriges Dramatikerförbund, Sveriges Yrkesmusikerförbund, Teatercentrum och Teaterförbundet. 080326

 

Fotnot. Tidningen har bett Kulturministern att kommentera kritiken.


 

Vårkänslor i Hultsfred

 

FESTIVAL. Snön lyser vit på marken, och sommarens festivaler känns fortfarande ganska avlägsna. Men i Småland pågår arbetet för fullt med att förbereda årets Hultsfred. Idag presenterar arrangören tio nya akter, en blandning av rock, hiphop, singer/songwriter, elektroniskt och engelskt. Efter tio veckor i topp på Trackslistan med ”Curly Sue” är det dags för det svenska bandet Takida att för första gången gästa festivalen i de småländska skogarna. En som nog är mera van vid mörka skogar är den kanadensiska countryrockande sångerskan och låtskrivaren Kathleen Edwards. Hennes röst och texter om smärta och sorg kan nog locka även en hel del äldre festivalbesökare till gräsmattan nedanför scenen. Återvänder till Hultsfred gör de amerikanska hiphoparna Atmosphere, aktuella med ett sjätte album. Den här gången tar de med sig skivbolagskollegan Brother Ali.

 

Demoskivor undanbedes

På Rookiescenen får som vanligt landets mindre etablerade artister visa upp sig. Det är där som bland andra Marit Bergman, Moneybrother, Adam Tensta och Maia Hirasawa spelat inför sin första större publik. Men i år vill arrangören inte ha in några fysiska demoskivor. Istället bara en länk till den sajt där den nya musiken finns. Fram till den 25 april kan den som själv vill spela på Hultsfred tipsa om till exempel sin Myspacesida.

Kathryn Edwards
I år blir det en bred repertoar på festivalen. Kathleen Edwards passar både den äldre och yngre publiken.

 

Festival med fotboll

Klart blev det nyligen att festivalen får lov att visa båda fotbollsmatcherna som Sverige spelar i EM. På kvällen den 10 och 14 juni sänder festivalen Sveriges EM-matcher mot Grekland respektive Spanien inne på festivalområdet Udden och Hawaii. Rättigheterna gäller endast dessa matcher, övriga får inte visas under festivalen. 080326


 

Gitarristen Euroboy allvarligt sjuk

 

INSTÄLLT. Idag meddelade rockpunkgruppen Turbonegro att samtliga Sverigespelningar ställs in. Det norska bandet skulle ha spelat i början av april i Karlstad, Malmö och Stockholm, men meddelar nu att gitarristen Euroboy har blivit allvarligt sjuk. Därmed ställs hela The Volcom Tour in. ” Vi hoppas kunna boka nya konsertdatum senare under året. Euroboy är mycket ledsen över att han inte har möjlighet att spela, men hälsar att han ser fram emot att träffa er alla när han är frisk igen. Vi kommer att göra vårt bästa för att hålla er uppdaterade på hur han mår, men ber er just nu att respektera hans privatliv”, skriver gruppen i ett pressmeddelande. Förra våren släppte norrmännen albumet Retox och gjorde därefter två konserter i Sverige, som förband till Marilyn Manson. Köpta biljetter återlöses nu på respektive inköpsställe fram till den 6 maj. 080320


 

Obyggd arena byggs om för supertenor

 

TENOR. Invigningen av nya ishockeyarenan i Malmö är långt ifrån färdigplanerad, desto mindre står bygget klart. Fasader och glaspartier är monterade, takstolarna är på plats och taket är täckt, så snart är arenan en tät byggnad. Nu pågår installationsarbeten och golv samt isplatta förbereds.

   Intresset för att uppleva invigningen den 6 november är stort, så en extra föreställning av invigningsfesten Det Svenska Musikundret har satts in dagen därpå. Idag blev det också klart med nästa stora musikevenemang i den nya arenan. Det är José Carreras, en av ”De Tre Tenorerna” som kommer till Sverige för ett exklusivt uppträdande den 22 november. För tenoren ingår Skånebesöket som en hållpunkt i en längre turné under benämningen ”Mediterranean Passion Tour”. Inför operasångarens framträdande kommer arenan att göras om så att 5 000 gäster kan se och höra den 62-årige operatenoren från Barcelona. Biljetterna släpps i morgon. 080319


De uppmuntrar

nedladdning

 

– debattkväll och konserter med musiker som tagit saken i egna händer

 

NYTÄNKANDE. Ninjaspark har lagt ut sin blip blop-musik för gratis nedladdning på nätet. Det resulterade i att bandet fick turnera i Europa. Det råder delade meningar om musikindustrin ska tillåta fri nedladdning av musik, men i Malmö och Helsingborg finns ett storstadsnätverk som tror på just detta. I nästa vecka tänker mötesplats Selfmade bevisa att musikeryrket inte alls behöver dö ut i och med den illegala fildelningen. Nätverket inleder med en diskussion i ämnet den 26 mars, då banden Ninjaspark, Hospital och Verner också ger var sin gratiskonsert i Helsingborg. Samtliga har hittat en alternativ väg till den gängse mot framgång.

   – Verner är en hybrid av artister som Joy Division, Broder Daniel och Spiritualized och tog kontakt med oss för att ge ut sin debutskiva på eget bolag, berättar Emil

Ninjaspark

Ninjaspark får liksom bandet Hospital (t.h) stöd för att nå publiken på ett eget och till moderna tider anpassat sätt.

 

 

 

Breman, projektledare vid Selfmade i Helsingborg. Antingen har de nya artisterna startat eget skivbolag eller helt struntat i allt vad skivbolag heter och istället sökt nya forum för att ge ut sin musik. Selfmade finansieras via Nutek och kommunerna Helsingborg och Malmö sponsrar respektive plattform, som sammanhållande länk finns Region Skåne. Nutek har gått in med pengar för 2,5 år för dessa båda städer i ett pilotprojekt.

Hospital

 

 

 

   – Än så länge har det gått jättebra med de projekt vi haft. I Helsingborg jobbar vi med cirka 25 stycken just nu, avslutar Breman som tror att Selfmade kommer att spridas över resten av landet. 080319


Divas of Rhapsody

I slutet av juli kommer Robert Wells med Divas of Rhapsody för att fira vid tre tillfällen i Sydsverige – Båstad, Falkenberg och Ystad.

FOTO: MICAEL ENGSTRÖM

Wells firar med divorna

 

JUBILAR. Det blir mest kvinnliga artister när 10-årsjubilerande Rhapsody in Rock med pianisten Robert Wells firar med årets turné Divas of Rhapsody. Om det är konsekvenserna efter det för Wells verksamhet besvärande Tito-målet är oklart. Så är också arbetsförhållandena kring evenemanget. Har verksamhetens rutiner, rekryteringen av artister eller avtalsvillkoren för dessa förändrats efter händelsen? Robert Wells svarar inte på våra frågor, ej heller om något annat som rör våldtäktshändelsen i samband med turnéstoppet i Ystad 1999.

   Han talar hellre om den kommande turnén där den fasta ensemblen nu är kontrakterad. Igår inledde Wells arbetet med årets Rhapsodyturné hemma i Stockholm, efter att ha spenderat över två månader med familjen i USA. Divorna i sommar blir Charlotte Perrelli, Lagaylia och Sofia Källgren. Även violonisten Linda Lampenius och sångerskan Jessica Andersson gästar under best-of-turnén, samtliga säkra kort som varit med tidigare genom åren.

Berglund firar inte

Men några män blir det ändå – bland andra Janne Åström och komikern Mikael Tornving som hänsynslös sidekick. Förvånadsvärt är att tidigare följeslagaren Anders Berglund inte är med och firar de gångna tio åren, det blir istället konsertmästare Gentilia Pop som leder symfoniorkestern. Wells och ensemblen har fått i uppdrag att inviga Sveriges nordligaste arena i Boden på nationaldagen. Det blir bara till den föreställningen som Ängelholmskan Jill Johnson dyker upp tillsammans med Tommy Körberg.

   – Vi dementerar de felaktiga uppgifterna i media om att Jill denna sommar skulle turnera med Rhapsody In Rock, meddelar Johnsons bokningsbolag MLP. Hon ska turnera i eget namn i sommar då konserthusturnén Music Row flyttas ut för de stora utomhusscenerna i sommar. 080319

 

LILL ERIKSSON


 

Stark kritik inför ministerns evenemangsträff

 

POLITIK. I förra veckan bjöd kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth in Riksidrottsförbundet, olika svenska idrottsförbund och Sveriges Olympiska kommitté till ett möte om stora idrottsevenemang.

   – Jag ser det som angeläget att utifrån deras erfarenheter närmare diskutera vilka problem som de stött på där stöd som staten kan bidra med skulle ha kunnat underlätta arbetet, meddelar Liljeroth till Riksidrottsförbundets och Svensk Turisms förfäran.

Feltolkat löfte

   – Det kan inte vara en nyhet att idrotten under sex års tid drivit den här frågan och krävt såväl en strategi som en vilja att bidra till fler internationella evenemang i Sverige. Vi har erbjudit vår hjälp i arbetet med att ta fram en strategi, det kan omöjligt finnas någon tvekan om våra tankar och idéer. Nu handlar det om att skrida till verket. Reinfeldt klargjorde i regeringsförklaringen att regeringen ska satsa på stora internationella evenemang, det skapar förväntningar som hittills inte varit i närheten av att infrias. En inbjudan till samtal av det här slaget är inte vad vi väntat på, det verkar som att regeringen fortfarande inte har förstått var den här frågan ligger, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson. Idrottsministern hävdar att regeringsförklaringen är feltolkad.

   – Det står inget om några statliga garantier. Nu har det blivit en svekdiskussion kring ett löfte som aldrig har ställts ut. Jag är öppen för en diskussion när det gäller statens engagemang, men jag kommer inte att kunna utlova några pengar, säger hon till GP.

 

Arrangörer ska stöttas

På vår fråga om vad mötet i förra veckan gav är det tyst från kultur- och idrottsministern. Då finns det inga planer på större evenemang i till exempel södra Götaland framöver?

   – Den frågan är upp till idrottens specialförbund, eller andra organisationer, att bestämma. Vi ska göra vad vi kan för att stötta de som vill söka, och har därför tillsatt en grupp med tjänstemän från kultur-, närings- och finansdepartementet, säger Liljeroths pressekreterare Marcus Hartmann. Regeringen har kritiseras rejält eftersom man inte förrän nu har involverat fler departement. I Norge samlas nio departement kring OS-ansökan och i Danmark

Det går trögt med att få stora evenemang till svenskarna.

Mycket snack och lite verkstad, när Sverige planerar större evenemang till svenskarna.

 

utses 2009 till landets idrottsår. Näringslivet i Sverige bjöds inte in till mötet i förra veckan, ej heller svensk Turisms ordförande Nils Carlsson.

   – Sverige har bra förutsättningar att vara värd för större evenemang. Men snart blir vi frånsprungna av länder vars regeringar redan har insett att det här är viktigt. Sedan snart ett år ligger en utredning på regeringens bord där det föreslås en strategi. Turistnäringen väntar fortfarande på besked om hur denna utredning är tänkt att hanteras, säger han. 080318

 

LILL ERIKSSON

 


Peo Larsson Omorganisation mitt i kvalserien

 

ISHOCKEY. Kvalserien för hockeylaget Malmö Redhawks står för dörren och till höst väntar en flytt till nya Malmö Arena. Stora förändringar gäller även internt i klubbens organisation. Som ny sportchef värvades i förra veckan Peo Larsson från Skellefteå AIK och vd:n Jonas Thuresson sparkas efter ett halvår på posten. Detta efter att Mats Westerback sagt upp sig som försäljningschef. Nu blir han istället vd.

Personalomsättning på grund av otur

Klubbordförande Percy Nilsson står bakom omorganisationen den här gången också och uppger till Sydsvenskan att det inte är bra med så stor omsättning av direktörer.

   – Men vi har haft otur också. Folk som har fått andra erbjudanden. Nu har jag sagt till Mats att han inte får sluta förrän han är pensionär, säger han. Den 58-årige sportchefen som tillträder i Malmö efter påsk vill att skåningar ska spela i skånska lag och menar att den lokala anknytningen är viktig. Samtidigt är han beredd att plocka in en och annan utifrån. Han har ett förflutet som A-lagstränare i Malmö, nu är han tillbaka igen till en betydligt högre lön. 080317

 


Förbjudet att filma filmälskare

 

BIOGRAFDOM. Det var för snart tre år sedan som SF ansökte om att få övervaka biobesökarna på Royal och Filmstaden i Malmö. Men nu har kammarrätten bestämt att biobesökarnas integritet måste skyddas. Nu ska SF ta del av domen och besluta om man ska överklaga till regeringsrätten. Detta trots att SF i Malmö egentligen inte längre har något behov att övervaka biograferna.

 

Långdragen kamp mellan SF och JK

Ansökan om övervakningstillståndet skickades nämligen in efter bråk på biograferna under 2005, men problemen med stökiga ungdomsgäng har minskat efter att SF har anlitat vakter och utbildat sin personal. Länsstyrelsen gav SF rätt att övervaka nödutgångar och foajéer, men inte till att sätta upp kameror vid biljettkassorna. Justitiekanslern tyckte det var integritetskränkande att filma besökarna överhuvudtaget och överklagade till länsrätten. Men enligt denne var det grönt ljus för övervakning på biograferna. JK har nu alltså gått vidare till kammarrätten, som ändrar de tidigare besluten och stoppar SF:s rätt till övervakning. 080317

Övervakning utomhus är okej, men inte inne på biografer.


Andrahandsmarknad med biljettbedrägeri

 

VARNING. Allt fler evenemangsarrangörer väljer att själv sälja sina entrébiljetter. Bland annat har Sweden Rock Festival helt lämnat Ticnets biljettförsäljningssystem och säljer i år bara biljetter via den egna hemsidan. Men oron för biljettbedrägeri i samband med införandet av det nya biljettsystemet gör att man nu varnar festivalbesökare för att köpa biljetter från annat håll.

   – Vi avråder med eftertryck köp av biljetter i andra hand. Vid ankomst till evenemanget läser entrépersonalen av streckkoden på biljetten. Endast första avläsningen av biljettens streckkod berättigar till entré.

 

Biljett på vanligt papper

Biljetten skrivs ut av köparen själv på vanligt A4-papper och kan i princip skrivas ut hur många gånger som helst. Tickster som ansvarar för systemet hävdar att biljetten är unik eftersom den har en EAN-kod och menar att kopierade biljetter kommer att upptäckas av entrésystemet. Men vid ett bedrägeri kan alltså den med en kopierad biljett komma före till inscanningen och bli insläppt, medan den som kommer senare med en äkta biljett nekas insläpp?

   – Om detta sker har den ursprunglige biljettköparen varit oaktsam och inte följt uppmaningar och köpvillkor, eller varit uppsåtligt bedräglig. Det är framförallt detta vi varnar för, personer som säljer en kopia av sin egen biljett och ändå går in själv, säger Tomas Fändriks vid Tickster som förser flera sydsvenska arrangörer med samma biljettsystem. Under 2007 var problemen stora för vissa arrangörer uppger företaget.

 

Säkert fram till köparen

Man kan välja att få biljetten hemskickad med post, men många väljer att få biljetten som en pdf-fil via e-post. Hur säkert är det här systemet?

   – Mycket säkert, både vad gäller IT-säkerhet och fysisk säkerhet. Personuppgifter och biljetter är omöjliga att komma åt för obehöriga. Fram till det att biljetten levererats till biljettköparen är vi ett veritabelt Fort Knox, menar Tomas Fändriks som alltså inte kan ta ansvar för vad som händer i biljettköparens dator. Om man som biljettköpare är rädd att ens biljett kommit i orätta händer och kopierats kan den spärras och ersättas med en ny. Misstänkta bedrägerier kommer arrangören att polisanmäla. ■ 080314

 

LILL ERIKSSON


Självklart tema för sundsfestival

 

HELSINGBORG. För 16:e året i rad har arbetet dragit igång med den kommande Helsingborgsfestivalen. Liksom i fjol blir temat vatten.

   – Vi vill lyfta fram det som är karaktäristiskt för Helsingborg, säger festivalgeneralen Susann Torgander. Hon är som tidningen rapporterat om tidigare nytillsatt av Helsingborgs stad. Sedan förra året är det kommunen själv som håller i evenemanget. Att fortsätta spinna på temat vatten känns naturligt för festivalledningen, som ser vattnet som en resurs.

Helsingborgsfestivalen 2007 hade också tema vatten.

I Helsingborg vill man inte ha en urvattnad festival, dock fokus på vatten. Temat blir detsamma liksom i fjol.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Önskar lokal mat

Vattentemat kommer att bli tydligt både scenografiskt och i programmet. Dessutom ska mattorget på Hamntorget växa västerut för att ge sittmöjligheter och bord med utsikt över sundet. Nytt för i år är ett större utbud av mat, förhoppningen är att få in fler inslag av den lokala matkulturen.

   – Helsingborg har rykte om sig att vara ett kulinariskt högsäte. Det vill vi tillgängliggöra för festivalbesökarna. Något bra för alla Programsättningen är i full gång, inom kort presenteras de första artisterna på den nya hemsidan som också ska lanseras. Festivalområdet kommer att sträcka sig från Gustav Adolfs torg i söder till Gröningen vid havet i norr, med en avstickare till Konsul Olssons plats och jazzscenen där. Särskilt satsar festivalen i år på Stadsparken, där det kommer att presenteras film, gyckleri, trolleri, teater, standup, poesi och dans.

   – Det blir bland annat workshops där både barn och vuxna får möjlighet att prova på hantverk eller pyssel, berättar Susann Torgander som också lovar att de uppskattade helikopterturerna och bungyjumpen återkommer denna sommar.■ 080313


 

Ronnebybiograf fruktar död

 

UPPROP. Centrumbiografen i Ronneby är en av hundratals biografer som protesterar mot den olagliga fildelningen. Där tycker man inte att saken tagits upp tillräckligt i debatten och anser att det är viktigt att återigen lyfta frågan.

   – Den dagen när den äldre generationen som fortfarande går på bio dör ut, är man farligt ute, säger Tomas Forsberg, ägare till bion i Ronneby, till Sveriges Radio Blekinge. I ett gemensamt upprop till regeringen och riksdagen hävdar biografägarna att fildelningen på sikt kommer att ta död på biograferna. Fullt så krasst ser inte World Internet Institute på framtiden. I deras senaste studie kom man fram till att de som laddar ned illegalt ofta också står för de flesta biobesöken.

   – Det är bara löjligt, vem laddar ned en film illegalt och sen går och köper den, undrar Forsberg.■ 080313

Sagabiografen i Kalmar

Kommer Sveriges äldsta biograf, 102-åriga Sagabiografen i Kalmar, att dö ut?

MÅLNING: R. LÖNNEGREN

 


 

John Fogerty

John Fogerty kommer till landet i slutet av maj.

FOTO: LIVE NATION

 

Fogerty återuppstår i Ystad

 

ODÖDLIG. Minns ni snubben i rockbandet Creedence Clearwater Revival? Den amerikanske frontfiguren John Fogerty har sedan solokarriärens början 1973 arbetat som sångare, gitarrist, låtskrivare och musikproducent. Nu är han aktuell med sitt sjunde soloalbum med det passande namnet Revival.

 

Gamla gubbar

De gamla storheterna grävs fram just nu, 40-års jubilerande Chicago och hårdrockslegenderna i KISS spelar också i Sverige i år. John Fogerty är född 1945 i Kalifornien och släppte sitt första album The Blue Ridge Rangers efter att Creedence Clearwater Revival splittrats i början av 1970-talet. Han har vunnit Grammy och skrivit oförglömliga låtar som Proud Mary, Bad Moon Rising, Travelin´Band, Centerfield, Rockin´All Over the World, Fortune Son och Who´ll Stop the Rain. John Fogerty går hyfsat bra hem i de svenska stugorna, hans album har sålts i hundratusentals exemplar och han återvänder gärna för konserter här. Sist var Fogerty här sommaren 2006, nu är det dags igen, vid tre tillfällen i slutet av maj – i Stockholm, Karlstad och fredagen den 30 maj i Ystad. Biljetterna släpps i morgon.■ 080312


Mer runt matchen på nätet

 

Allt om hockeymatchen, innan, under och efter matchen

 

ISHOCKEY. I nästa vecka drar hockeyns kvalserie igång. Medan andra klubbar försöker få fler människor att komma till matcherna i arenan, vidareutvecklar Malmö Redhawks sin liverapportering på nätet. Det är klubbens A-lagsmatcher som besökarna numera kan följa live via hemsidan. Besökaren kan sätta sig på den virtuella läktaren, efter att ha valt tröj-, hår- och hudfärg till sin avatar. Förutom att man kan följa matchen live får man även tillgång till aktuella kedjeformationer, spelarpresentationer, statistik, chat och spelarbloggar. Enligt Malmö Redhawks är tanken med tilltaget att allt detta ska öka helhetsupplevelsen runt matcherna. Tjänsten sjösattes nyligen i samband med bortamatchen mot Västerås och nu hoppas klubben att publiken ska använda den genom hela kvalserien. Även några av klubbens spelare knyts till sajten, där de i egna bloggar berättar senaste nytt i och runt laget.

   – Det ska vara lönt att gå till matchsidan såväl innan, under, som efter matchen, menar klubbens informationschef Jenny Henrichson. ■ 080311

Everysport

Malmö Redhawks tror inte att publiken i arenan minskar när matcherna mer eller mindre kan upplevas via hemsidan. Här betygssätts spelarna under matchens gång.

 


Urix

Ungdomar från hela Sverige kommer till Skåne för att dela med sig av och ta in andras åsikter.

FOTO: LINNÉA ORNSTEIN

 

Adam Tensta

Adam Tensta kommer till åsiktsfestivalen Urix.

FOTO: RMH ENTERTAINMENT

Åsiktsfestivalen hålls i Skåne

 

DEBATT. Mellan 500 till 1000 ungdomar vallfärdar årligen till åsiktsfestivalen Urix för att diskutera samhällsfrågor så som demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, mångfald och miljö. I år är det Malmös tur att hålla i festivalen, som kommer att gå av stapeln under Kristi Himmelsfärdshelgen.

 

Åsikter och musik

Målet med åsiktsfestivalen är att stärka ungdomars självförtroende och förmåga att påverka. Detta möjliggörs genom ett tjugotal organisationer som bjuds in till festivalen för att hålla i workshops och seminarier. Även en hel del kända ansikten har dykt upp på Urix, förra året uppträdde Snook och i år gästas festivalen av hiphoparen Adam Tensta.

   – Urix behövs och stimulerar ungdomars samhällsengagemang, säger Carolina Orre som är projektledare för Urix 2008.

 

En häftig blandning

Temat för årets festival är ”Stand up for your rights” och syftar till att stärka ungdomar i att jobba för sina egna och andras mänskliga rättigheter. Det speciella med Urix är att ungdomar inte behöver vara med i någon förening för att delta, så det blir en otroligt häftig blandning av människor i olika åldrar och med olika bakgrund. På festivalen hittar du alltifrån punktjejen från Kiruna till hiphop-killen från Malmö. Det som alla har gemensamt är ett behov av att diskutera sina åsikter och lyssna på andras, samt en vilja att åstadkomma förändring.

   – Vi siktar självklart på att årets Urix ska bli den bästa hittills, med uppemot 1000 deltagare från hela landet, avslutar Carolina. ■ 080311

 

LINE JEPPSSON

 

 

OM Urix

Festivalen är före detta Ungdomsriksdagen, som nu benämns åsiktsfestivalen Urix. I år arrangeras festivalen i samarbete med Malmö stad. Arrangörer av Urix är Föreningen Gemensam Framtid, som består av representanter från Röda Korsets Ungdomsförbund, RFSL Ungdom (Ungdomsförbundet för hbt-personers rättigheter), Ungdomens Nykterhetsförbund och Ungdom Mot Rasism. Syftet är att skapa en mötesplats för oorganiserade ungdomar från hela Sverige och att ge ungdomarna konkreta demokratiska verktyg för att skapa förändring i sitt liv och i sin omgivning.

 


Judas Priest till Roskilde

 

DANMARK. Den som inte kan ta sig till Sweden Rock i juni, har ett annat alternativ för att se hårdrock och bandet Judas Priest. De gör nämligen sin första spelning någonsin på Roskilde Festivalen en månad senare. Där lovar man hårda grepp på elgitarrerna och mycket falsettsång.

   Engelska Judas Priest har fått tillbaka Rob Halford vid mikrofonen. Angel of Retribution från 2005 är den första plattan med den legendariska sångaren sedan starten i början av 1990-talet. Just nu arbetar bandet med ett konsertalbum som handlar om siaren Nostradamus.■ 080310


Liten är stark

 

INVIGNING. Berlin, Bryssel, New York, San Francisco och Los Angeles. Det är där den snart 30-åriga lilla blondinen Robyn sjunger nuförtiden. Men i höst gör hon ett undantag och tar en paus från det internationella turnerandet för att medverka vid galainvigningen av nya Malmö Arena den 6 november.

 

Hyllning till musikexport

Arbetet med invigningen pågår för fullt, och bokningen av Robyn är en av de sista pusselbitarna som nu fallit på plats. När den nya arenan invigs med en fest- och galaföreställning, görs det med en hyllning till alla svenska musikunder. Artister som Andreas Johnson, Erika Sunnegårdh, Jill Johnsson, Fredrick Lycke, Helen Sjöholm, Kalle Moraeus, Sanne Salomonsen kommer tillsammans med Malmö Symfoniorkester och kompband under ledning av dirigent Josef Rhedin stå för hyllningen till en av våra största exportsuccéer – svensk musik. För regin svarar den numera skånska primadonnan Marianne Mörck.

 

Ville själv bestämma

Det var först för drygt ett år sedan som Robyn fick sin första brittiska listetta med låten With every heartbeat. Vägen dit har inte varit glasklar. När hon var tretton år upptäcktes hon av popsångerskan Meja, när hon framförde sin egen låt om föräldrarnas skilsmässa. Hon fick omedelbart ett kontrakt med BMG och snart samarbetade hon med den svenske Britney-hitmakaren Max Martin, vilket resulterade i soulsingeln Show Me Love för drygt tio år sedan. Men Robyn kände inte att hon hade kontroll över sin karriär och bytte skivbolag inför det tredje albumet. Men inte heller Jive Records nådde upp till Robyns förväntningar när det gällde att lansera henne i USA.

   – Jag tror att den tredje skivan var en stor kompromiss, säger hon. Jag tyckte inte det var kul längre. Så fort du är klar med skivan och ger den till skivbolaget, så är den inte din längre. Och jag hatade att vara i den situationen. Jag gick bakåt. Jag gjorde inte vad jag ville.

Robyn

Robyn började sin karriär med att sjunga in "Du kan alltid bli nummer ett" åt SVT:s Lilla Sportspegeln, nu vill hon bli en vinnare som egen företagare.

FOTO: DEF MANAGEMENT LTD

 

Köpte ut sig

Nu är lanseringen i England avklarad och efter några spelningar i USA har både bloggare och musiksajter snappat upp hennes musik. I vår och sommar väntar fler livespelningar i både USA och England. Det är frukten av Robyns beslut att gå sin egen väg. Idag är hon vd för det egna bolaget Konichiwa Records. Hon tror inte på en musikindustri med stora bolag, utan på artister som arbetar kreativt i fria partnerskap.

   – Det är framtiden. Om fem år, kanske tre, finns det inga stora skivbolag, tror jag. Hon menar att dessa inte har anpassat sig till den nya världen där människor laddar ned musik och inte köper prylar som de inte vill ha. I sitt eget bolag har hon plöjt ned hela sitt livs besparingar och ger i april ut plattan Who’s That Girl. På den finns bland annat Konichiwa Bitches som är hennes signaturmelodi.

   – Den skrevs för att jag var så rädd. Jag fick dunka mig i bröstet och vråla ”jag är den bästa tjejen i världen”, berättar hon om det stora klivet för att bli sin egen stjärna. ■ 080310

 

LILL ERIKSSON

 


Åge och Mikael

I mitten av sjuttiotalet debuterade Åge som soloartist med albumet ”7800 Namsos” och Mikael med albumet ”Sjömansvisor”. FOTO: UNITED STAGES

Tid för Wiehe, men inte i syd

 

HITPARAD. Allt har sin timme, allt har sin tid, så sjunger Mikael Wiehe på plattan ”En sång till modet”. Åge Aleksandersen och Mikael Wiehe har under nästan 40 år haft två parallella karriärer i Norge respektive Sverige och nu är det tid för dessa musikaliska giganter att göra en gemensam turné. De båda började sina karriärer i slutet på sextiotalet.

 

Mycket gemensamt

De har båda givit ut över 25 album och sålt vardera runt 1,5 miljoner plattor. De har båda genom alla åren haft ett starkt politiskt och socialt engagemang. De har båda genomfört åtskilliga stödkonserter och initierat projekt för olika syften som bidragit med miljontals kronor åt de mest behövande och utsatta i världen. De står båda alltid på den lilla mannens sida. De är båda fortfarande högst aktuella. Nu är tiden inne att göra en omfattande gemensam turné i Norge och Sverige. Hitparad är kanske inte det första man tänker på när det gäller dessa herrar, men det är nog precis vad det kommer att bli. De har bägge skrivit en lång rad odödliga sånger. Det blir en akustisk föreställning där de bägge med respekt och kärlek blandar i varandras repertoarer och gemensamt framför sångerna. Häromdagen avslutades den norska delen av turnén på konserthuset i Oslo. Det har varit en stor succé med 21 utsålda konserter och fantastiska hyllningar i media. På lördag drar det igång i Sverige på Sagateatern i Borås. Närmast för sydsvenskar blir konserten dagen efter i Göteborg.■ 080306


Hård nationaldag i Norje

 

 

SPELSCHEMA. Om exakt tre månader öppnas fållorna upp på den sydsvenska ostkusten. Redan nu är spelordningen klar för Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Även om det totalt sett är flest akter på lördagen har man laddat på med fler attraktiva band på fredagen, det vill säga nationaldagen den 6 juni. Den som inte fick biljett till 35-årsjubilerande KISS konsert på Stockholms Stadion den 30 maj kan åtminstone uppleva gitarristen Ace Frehley på SRF på nationaldagen, liksom bland andra Def Leppard, Whitesnake och Saxon. Några godbitar går att finna varje dag under fyradagarsfestivalen, men spellistan kan komma att ändras menar arrangören som ännu inte bokat in alla band. ■ 080306

 

 

Svenska metalbandet Sabaton är med och inleder hårdrocksfestivalen i Norje i början av juni.

FOTO: BLACKLODGE.SE

Sabaton

Onsdag 4 juni
Satyricon
Airbourne
Sabaton
Five Fifteen
Bonafide

 

 

 

 

 

 

 

 

Källa: SRF 2008

Torsdag 5 juni
Judas Priest
Disturbed
Testament
Sebastian Bach
ELO - former members of ELO and ELO part II
At The Gates
Coheed & Cambria
Black Stone Cherry
Primal Fear
Sonic Syndicate
Fredag 6 juni
Def Leppard
Whitesnake
Ace Frehley
Saxon
Joe Satriani
Hanoi Rocks
Ministry
Carcass
MUCC
Fastway

Lördag 7 juni
Poison
Triumph
Avantasia
Blue Öyster Cult
Ratt
Apocalyptica
Mustasch
Hensley/ Lawton & Live Fire
The Blues Band
Sir Lord Baltimore
Havana Black
Eläkeläiset


Mindre rock och mer familj på festivalen

 

MÖLLEPLATSEN. Idag hölls ett första informationsmöte om Malmöfestivalen som i sommar förläggs till den 15–22 augusti. Nytt för i år är att Mölleplatsen öppnas upp. Tanken är att de olika festivalområdena ska knytas samman.

   – Vi öppnar upp festivalen, de olika områdena ska kännas sammankopplade, berättar den nytillträdda festivalgeneralen Christian Dahl. Festivalen lockade i fjol 1,4 miljoner besökare, vilket kräver sitt utrymme, men området kommer inte att växa något mer, utan är lika stort som 2005 när festivalen flyttade ut i parkerna.

Mölleplatsen 2007

 

Områden och scener Malmöfestivalen 2008: Stortorget/Hamngatan/Lilla Torg: Stora scenen, Hedmanska gården, Bluestältet, Tivoli.

Gustav Adolfs torg/Södergatan/Skomakaregatan: Matförsäljning, Skånska hörnan, musikscen, marknadsförsäljning.

Raoul Wallenbergs park: Musikscen, ungdomsaktiviteter, häng, sport.

Södertull/Södra Förstadsgatan/Östra Slottsparken: Swingtältet, Jazztältet, 60-talstältet, hantverksgata, marknadsgata.

Linnéplatsen: Dansbanan, seniorprogram, servering. Lördagsplan i Slottsparken: Filmtält, Little Copenhagen, barnprogram, servering.

Mölleplatsen i Slottsparken: Möllescenen, Manegen, servering.

 

I år kör man också vidare på samma spår, där folkfesttänkandet kombineras med bred förankring i staden. Varför är det så viktigt att öppna upp festivalområdet – ger det mervärde för besökarna eller arrangören?

   – Vi vill skapa gränsöverskridande mötesplatser och därför vill vi att de olika geografiska områdena skall närma sig varandra, såväl publikmässigt som innehållsmässigt. Tidigare har festivalen varit ganska ”uppdelad”, säger Christian Dahl. Sedan flera år tillbaka har ett önskemål från besökarna varit att ta bort säkerhetsvisiteringen på Mölleplatsen och nu försvinner inhängnaden när säkerhetskontrollerna flyttas längre ut på området. Tummar ni inte på säkerhetstänkandet då?

   – Vi har jobbat länge med säkerhetsfrågor och är så pass varma i kläderna kring dessa frågor att vi kan ta bort visiteringen och ändå bibehålla hög säkerhet för besökarna, menar Hans Simonen, innehållsansvarig på festivalen.

 

Rockområdet splittras

Staketet runt Mölleplatsen sattes väl dit för att det var befogat? Har det varit mer stök där än på andra ställen?

   – Innehållet på Mölleplatsen har varit annorlunda tidigare med tre rockscener, nu behåller vi den största musikscenen men flyttar samtidigt in kulturmanegen på Mölleplatsen, vilket vi tror kan bana väg för intressant programsättning och intressanta upplevelser, säger Christian Dahl. Rockinstitutionen med rockarnas egen minifestival i festivalen försvinner alltså från Mölleplatsen och en mer familjär atmosfär kan förväntas när området i sommar rymmer Mölle 1 och Manegen som tidigare stått på Lördagsplan i Slottsparken. Nytt på Lördagsplan är att Filmtältet firar tio år och därmed föräras ett större tält. Little Copenhagen flyttar in på samma plats och ska förse festivalbesökarna med ny kultur och design från andra sidan sundet. ■ 080305

 

LILL ERIKSSON


 

Dio

Dio

Dio tillbaka med Dio

 

HÅRDROCK. I sommar kommer hårdrockssångaren Dio tillbaka med bandet Dio till Sverige. Det var efter flera år med Rainbow på 70-talet som Ronnie James Dio fick kicken av Ritchie Blackmore. Då gick han vidare till Black Sabbath och ersatte Ozzy Osbourne vid micken. Det blev tre album, bland annat klassikern ”Heaven And Hell” som blev ett av de mest säljande för gruppen. Ronnie bildade den egna gruppen Dio 1982 som ett år senare släppte Holy Diver-skivan.

   Dio har turnerat flitigt och sydsvenskar har kunnat se bandet både i Malmö och Köpenhamn de senaste åren. Men häromåret hände det som många fans knappt vågat hoppas på. Ronnie James strålade samman igen med Black Sabbath-medlemmarna Tony Iommi, Geezer Butler och Vinny Appice för en världsturné under namnet Heaven and Hell, och höll en färgsprakande konsert bland annat på Sweden Rock i Sölvesborg.

 

Dio

Dio

”Semester” i Sverige

Nu har Ronnie haft semester och arbetar i England med att skriva en ny Heaven and Hell-platta. Senare i vår fortsätter arbetet tillsammans med Tony Iommi i Los Angeles. Men Ronnie har inte glömt sitt gamla band utan tar en paus under försommaren för att åka till Skandinavien med dem. I början av juni utlovas tre nära och personliga klubbspelningar – den 2 juni i Malmö och de två efterföljande dagarna i Göteborg och Stockholm. ■ 080305


Ola Salo tränar för att bli Jesus i höst

GUDOMLIGT. Han står för sången och en ny svensk översättning av Jesus Christ Superstar. Ola Salo i The Ark spelar titelrollen i Andrew Lloyd Webber och Tim Rices världsberömda musikal när den har premiär i Malmö i slutet av oktober.

   För regin svarar Ronny Danielsson som har fått till uppgift att skildra den sista veckan i Jesus liv. Men Ola Salo menar bestämt att det inte handlar om en musikal utan en rockopera med bara sång. Det är därför han vågar sig på utmaningen. Han har tackat nej till andra musikalroller, men när han fick göra en modernare översättning åt Malmö Opera som passade honom tackade han ja. Trots att Ola Salo är prästson och väl beläst i Bibelns texter anser han sig inte vara religiös på samma sätt som människorna i hans kristna uppväxtmiljö. Glamrockaren har varit omgiven av evangelier och psalmsång, men också av musiken från skivan Jesus Christ Superstar, som han kan utantill sedan tonåren. På scenen i Malmö är han styrd av manus, men i övigt tänker han visa sin egen tolkning av Bibeln. ■ 080304

 

OM Ola Salo

Född: 1977, Avesta, uppvuxen i Rottne

Karriär: startade The Ark 1991 tillsammans med kompisarna Lars "Leari" Ljungberg och Mikael Jepson. De har gett ut fyra album, varav det senaste "Prayer for the weekend" kom i april 2007. Samma år vann The Ark svenska Melodifestivalen med låten The worrying kind. Ola har även komponerat symfoniska verk, senast Linnaeus Rex, som sattes upp i samband med firandet av Carl von Linnés trehundraårsdag i Växjö. Vid Malmö Opera har Salo medverkat som Robert i Kristina från Duvemåla, och i slutet av 1990-talet, i Spelman på taket, som kandidat Perchik.

Ola Salo

FOTO: CHARLOTTE T STRÖMWALL

Robert Lillhonga

Även prisade Hata Göteborg-filmaren Robert Lillhonga berättar om sin nya film under Nordiska Filmdagarna.

FOTO: SONET FILM

 

Filmyra vid Öresund

 

FILM. Tokig i film? På onsdag och fram till söndag är det dags för Nordiska Filmdagarna i Helsingborg och Danmark. Dagarna inleds med den lokala filmaren Robert Lillhonga som det gått väldigt bra för nationellt på senare tid. Lillhonga berättar om sin dokumentär ”Stumpen – teater på liv och död” på Filmstaden. Under filmdagarna visas och föreläses om aktuell film på biograferna runt omkring i Helsingborg och Höganäs, men också på andra sidan sundet i Helsingör och Humlebæk. Nordiska Filmdagar är ett arrangemang av Föreningen Norden i samarbete med bland annat biografer, bibliotek, Dunkers Kulturhus, Film Helsingborg, Campus Helsingborg, Cinemacenter och Film i Skåne. På lördag eftermiddag blir det samtal om film på Dunkers, där besökarna får möta den Oscars- och Guldpalmenbelönade danske filmregissören Bille August, känd för produktioner som ”Pelle erövraren”, Ingmar Bergmans ”Den goda viljan” och för sin nya film om Nelson Mandelas fångvaktare ”Farväl Bafana”.■ 080303


Brädpark upplevelsevinnare

 

VINNARE. Häromveckan delades Upplevelsepriset ut i Malmö. Det blev John Magnusson från skejtanläggningen Stapelbäddsparken som vann stadens upplevelsepris 2007. Han fick priset för andra gången för sitt arbete som inspiratör, entreprenör och kreatör. Priset delas ut till en idérik person som med engagemang arbetar för att den egna verksamheten ska förankras i stadens samhälls- och kulturliv.

   ”Med stor entusiasm och uthållighet och med ständigt nya förslag till utveckling, driver denna person ett framtidsorienterat projekt och som engagerar många invånare, inte minst stadens unga, och genererar smickrande uppmärksamhet i övriga landet såväl som utomlands”, löd motiveringen. I kategorin för kommunens näringslivspris inom upplevelseindustrin 2007 fanns också finalisterna Lennart Ström, vid filmfestivalen BUFF och Radiokanalen Din Gata. ■ 080303

 

 

 

 

Juryn tyckte att vinnaren John Magnusson är en gränsöverskridande nätverkare som bidrar till att lyfta fram Malmö inom en ung och växande del av svensk upplevelseindustri. I bild Daniel Cardone som vann världscupfinalen Quiksilver Bowlriders 2006 i staden.

FOTO: NILS SVENSSON

 

Stapelbäddsparken i Malmö.

 


 

Nyheter februari 2008

 

Nyheter januari 2008

 

Nyheter december 2007

 

Nyheter oktober-november 2007

 

Nyheter september 2007

 

Nyheter sommaren 2007

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007